Crisis

Als je studeert, krijg je vaak te horen dat er na je afstuderen niemand op je zit te wachten. Dat geldt niet voor alle opleidingen natuurlijk. Maar wel voor een van de mooiste en belangrijkste opleidingen die een land heeft, de kunstacademie. Ik heb het er wel eens over met oud-studiegenoten en we zijn het er allemaal over eens. Het cliché is waar. Niemand zit op je te wachten. De crisis die in 2008 in volle glorie begon, werkte niet echt mee om ons, pas afgestudeerden, allemaal een leuke baan te geven. Die crisis, die deed en doet veel met mensen. Het doet wat met je zelfvertrouwen. Het zegt mij in ieder geval dat een baan ( en dan heb ik het nog niet eens over een vaste aanstelling ) niet vanzelfsprekend is.

Gek genoeg is het denk ik juist dankzij ‘de crisis” dat ik de ruimte kreeg mijn eigen werk te gaan maken. Ik begon met het maken van producten onder de naam koopmaninvorm. Onder deze naam doe ik nu nog steeds ontwerp in opdracht. Mijn papierzaken kregen een nieuwe naam. Grafiquelien. De drang om mijn eigen producten te gaan maken komt omdat ik niet blij genoeg werd van het werk bij de reclamebureaus. Eenmaal aan het werk viel het me namelijk tegen hoeveel ik van mezelf kon laten zien. Of van mezelf liet zien. Beide is een beetje waar denk ik.

Dus, nu alweer jaren geleden, schreef ik me in voor een markt waar ik de proef op de som nam. Dat smaakte naar meer. In deze setting kan ik maken wat ik wil en kan ik kiezen hoe ik het wil. Verf aan mijn handen. Materialen vinden, vormen maken. Combinaties maken. Nieuwe technieken uitproberen. Ik vind het heerlijk om de tijd even te vergeten als ik aan het werk ben.

Met een klein gebaar,  zoals bijvoorbeeld het sturen van een wenskaart, kun je op je eigen manier een beetje van jouw aandacht verspreiden. Ben je benieuwd naar mijn producten? Ik verkoop ze via verschillende stenen winkels en online in mijn etsy shop.
grafiquelien_sticker

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *